0700 42 700
(0)

MMS LOLA-GFP 6Jx14" 4x108 ET35 CB67.1

Артикулен номер: MG0630-0630Y231144108

151,20 лв.

в наличност

Брой: 2

 • Марка: MMS
 • Диаметър на джантата/ Цол: 14
 • Болтове: 4
 • Междуболтово разстояние (PSD): 108
 • Офсет (ЕТ): 35
 • Отвор (СВ): 67.1
 • Време за доставка: 1-2 работни дни
Информация за продукта
Характеристики
Диаметър на джантата/ Цол 14
Болтове 4
Междуболтово разстояние (PSD) 108
Офсет (ЕТ) 35
Отвор (СВ) 67.1
Марка MMS
Време за доставка 1-2 работни дни
Ширина 6
Описание
14-4/108 6J ET35 CB67.1 LOLA MMS KP
Често задавани въпроси

Как да поръчам гуми през онлайн магазина на фирма Маргел?

 1. Необходимо е да изберете конкретните атрибути на продукта от търсачката на онлайн магазина в зависимост от категорията – Джанти, гуми или аксесоари;  маркира се бутон „Купи“ на даден продукт. Продуктът се добавя във виртуалната кошница за пазаруване.
 2. След като са избрани необходимия брой продукти, е необходимо да се завърши покупката с въвеждането на данни за доставка, начин на плащане и евентуални коментари.
 3. Съгласяване с „Общите условия“  при създаването на поръчката след тяхното прочитане.
 4. Маркира се бутон „Завършване на поръчката“.

След завършване на поръчката Ви, ще получите потвърждение на поръчката на Вашият имейл адрес с данните, които сте въвели. Ако не получите такъв, това означава че поръчката не е завършена или сте въвели грешен имейл адрес.

Мога ли да поръчам гуми в онлайн магазина по телефон?

-          Да, поръчката Ви ще приеме наш сътрудник на телефон

Мога ли да взема гумите от Ваш сервиз?

-          Поръчките към онлайн магазин Маргел се доставят с куриерска фирма. Ако желаете да получите гуми от някой от нашите сервизи, е необходимо да го посетите или свържете с конкретен гуми център на посочените контакти.

По какъв начин мога да заплатя своята поръчка?

-          Наложен платеж (заплащането се осъществява в брой на куриера след опция за преглед на стоката)

-          Плащане с банков превод

-          Плащане с карта

-          Плащане с Pay Pal

Каква е цената за доставка на продуктите?

Доставките се осъществяват с куриерска фирма Speedy до адрес на клиента или офис на Speedy. Цената за доставка се начислява след избор на продукт от онлайн магазина.

Как мога да върна вече получени продукти и каква е процедурата?

-          Връщането на гумите може да се осъществи в срок от 14 дни след получаване на стоката. Необходимо е да изпратите продуктите на адрес гр. София, бул. Ботевградско шосе 441А. Възстановяване на платената сума се осъществява по банка на посочена от Вас сметка след установяване на добрия търговски вид на връщаната стока.

Какъв DOT са гумите?

-          Всички предлагани гуми са с DOT до 3 години от датата на производство. В случай, че е налице гума с DOT над 3 години, то той е обозначен към описанието на гумата.

Купи на лизинг
Купи на лизинг

* Броя на погасителните вноски се избира при финализиране на поръчката

Изпратете ни запитване:

Изложените по-долу „Общи условия“ определят принципите за ползване на www.margel.info – интернет магазин собственост на Маргел-М ЕООД.
Те определят също така и принципите за изпълнение на договорите, правата и задълженията на интернет магазините и Клиента, както и условията на процедурата по рекламация. Попълването на заявка за доставка от страна на Клиента и нейното изпращане е равносилно с одобрението на настоящия Регламент.
Основни раздели:


1. Дефиниции
2. Предмет
3. Цени на стоките
4. Поръчки
5. Връщане на стоката
6. Промени в поръчките
7. Цена на доставка
8. Начини на плащане
9. Рекламация и гаранция 
10. Лични данни
11. Права на интелектуална собственост
12. Други разпоредби


1. Дефиниции

При тълкуването и прилагането на настоящите Общи условия, посочените по-долу термини и изрази, имат следното значение:
1.1. „Уебсайт/сайт" ("website") е обособенно място в глобалната Интернет мрежа, достъпно чрез своя унифициран адрес (URL) по протокол HTTP, HTTPS или друг стандартизиран протокол и съдържащо файлове, програми, текст, звук, картина, изображение или други материали и ресурси.
1.2. „Маргел-М” ЕООД е търговското дружество с ЕИК 201026555 и адрес на управление: гр. София, бул. Ботевградско шосе 441 А, e-mail: office@margel.info
1.3. Margel.info (www.margel.info) е уебсайт за електронна търговия, който е съставна и обособена част от „Маргел-М ЕООД” - виртуален информационен ресурс в Интернет за продажба на стоки от разстояние, които се доставят след изричното им заявяване от страна на Клиента.
1.4. „Клиент" е дееспособно физическо лице, навършило 18 години, или юридическо лице, което е приело настоящите Общи условия.
1.5. „Производител" е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие произвежда стоки в завършен вид или съществено променя или преправя стока с оглед пускането й на пазара, или се представя за производител, като поставя върху стоката, опаковката й или върху техническата или търговската документация за нея своето име или фирма, свой производствен или друг отличителен знак.
1.6. „Опаковка" са съдове и всякакви други приспособления или материали, които са годни да изпълняват функцията, да съдържат и съхраняват различни стоки, предлагани пряко на Клиента.
1.7. „Продажна цена" е крайната цена за бройка или за определено количество стока или за услуга, включваща данъка върху добавената стойност и всички допълнителни данъци и такси без стойността на доставката на стоката до клиента.
1.8. „Случайно събитие" е непредвидено към момента на сключването на договора, обстоятелство от извънреден характер, което прави изпълнението му обективно невъзможно.
1.9. „Електронна препратка" е връзка, обозначена в определена Интернет страница, която позволява автоматизирано препращане към друга Интернет страница, информационен ресурс или обект чрез стандартизирани протоколи.
1.10. „Информационна система /Система" е всяко отделно устройство или съвкупност от взаимосвързани или сходни устройства, което в изпълнение на определена програма, осигурява или един от елементите, на което осигурява автоматична обработка на данни.
1.11. "IP Адрес" ("IP address") е уникален идентификационен номер, асоцииращ компютър, Интернет страница или ресурс на Клиента, по начин, който позволява локализирането им в глобалната Интернет мрежа.
1.12. „Бисквитка" ("cookie") е пакет информация, изпратен от уеб сървър към Интернет браузър, а след това връщан от браузъра всеки път, когато той получи достъп до този сървър.
1.13. „Търговски съобщения" са рекламни или други съобщения, представящи пряко или косвено стоките или услугите на лице, извършващо търговска или занаятчийска дейност или упражняващо регулирана професия.
1.14. „Злоумишлени действия" са действия или бездействия, нарушаващи Интернет етиката или нанасящи вреди на лица, свързани към Интернет или асоциирани мрежи, в това число изпращане на нежелана поща (непоискани търговски съобщения, SPAM, JUNK MAIL), препълване на каналите (FLOOD), получаване на достъп до ресурси с чужди права и пароли, използване на недостатъци в системите с цел собствена облага или добиване на информация (HACK), извършване на действия, които могат да бъдат квалифицирани като промишлен шпионаж или саботаж, повреждане или разрушаване на системи или информационни масиви (CRACK), изпращане на „троянски коне" или предизвикване инсталация на вируси или системи за отдалечен контрол, смущаване нормалната работа на останалите потребители на Интернет и асоциираните мрежи, извършване на каквито и да е било действия, които могат да се квалифицират като престъпление или административно нарушение по българското законодателство или по друго приложимо право.
1.15. „Интернет страница" е съставна и обособена част от уебсайт

2. Предмет

Доставчикът предоставя на Клиента възможност да закупува предлаганите в www.margel.info стоки след регистрация чрез отправяне на заявка и заплащане на съответната продажна цена, при съобразяване и стриктно спазване от страна на Клиента с тези Общи условия, както и на допълнително посочени на съответните Интернет страници в www.margel.info изисквания за закупуване на конкретните стоки.

3. Цени на стоките

3.1. ЦЕНИТЕ ВЪВ ФИЗИЧЕСКИТЕ МАГАЗИНИ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ЦЕНИ ЗА ОНЛАЙН ПОКУПКА!

3.2. Всички цени, публикувани на страниците на www.margel.info, са посочени в български лева (BGN) и включват ДДС в размер на 20% съгласно българското законодателство (цени бруто) и важат за онлайн покупка. 
3.3. Указаните цени на отделните стоки са за единична бройка.
3.4. Дължимата от Клиента продажна цена е посочената в поканата за закупуване на стоката към момента на подаване на заявката за покупка.
3.5. Разходите за доставка на територията на Република България са за сметка на Клиента.

4. Поръчки

4.1. Електронният магазин на „Маргел-М” ЕООД приема поръчки по няколко начина:

4.1.1 Чрез Интернет страницата на адрес: www.margel.info

Електронният магазин препоръчва да направите заявка чрез интернет страницата www.margel.info – това е най-коректният начин за направа на поръчка. Тя се подава с избор на продукт/и чрез маркиране на бутон „Купи“, добавяне във виртуалната кошница за покупка и доброволно предоставяне следните свои лични данни:  e-mail адрес, имена, телефонен номер за връзка и адрес за доставка. Необходимо е маркиране на начин на плащане и натискане на бутон „Завърши поръчката“.

4.1.2. Чрез електронна поща (e-mail) на следния адрес: online@margel.info. 

Клиентът може да направи заявка за покупка и чрез електронна поща на адрес: online@margel.info. За да бъде обработена поръчката трябва да съдържа име и фамилия на Клиента, наименование, количество на желаните артикули.  В случай че е необходимо издаването на фактура към поръчката, освен изброените данни, допълнително следва да бъде подаден валиден ИН по ЗДДС, издаден от съответната държава членка на ЕС за всички юридически или физически лица, практикуващи свободни професии.

Поръчката ще бъде потвърдена от наша страна чрез отговор на електронна поща или по телефон. Процесът за обработка на поръчки включва изпращане на копие на направената заявка на посочения e-mail адрес, който съдържа номера на поръчката в системата. Платформата на онлайн магазин Маргел уведомява Клиента за регистриране на заявката, което няма смисъла на приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението й. Това уведомяване прави оператор по електронен път (имейл) или телефон. Служител на онлайн магазина ще се свърже с Клиента за уточняване на детайлите по поръчката и потвърждението й до 24 часа. Срокът за нейното изпълнение зависи от избраните артикули. Всеки артикул от направената заявка съдържа конкретен срок за изпълнение в работни дни. 

4.2. Условия за изпълнение на поръчката.

След натискане на бутон „Завърши поръчката“ Клиентът се съгласява с „Общите условия“ за покупка от електронния магазин. Това означава също така, че Клиентът дава съгласие за използване на посочените от него лични данни за реализиране на поръчката, с маркетингово - рекламна цел, както и с цел събиране на мнения за качеството на предоставяните от Електронния магазин услуги.

4.3. В случаите, в които има забавяне по изпълнението на поръчката, Клиентът се уведомява писмено за причината за забавянето и ориентировъчен срок на доставка, а той от своя страна има право да даде своето съгласие за удължаване срока на доставка или да откаже поръчката.

4.4 Тъй като информацията на сайта се актуализира на всеки 2 часа, е възможно продуктът да бъде изчерпан в момента на направа на поръчката. В такъв случай Клиентът бива уведомен по телефон или e-mail най-късно до края на следващия работен ден. Всяка направена поръчка се потвърждава от оператор на онлайн магазина. В случай на изчерпан продукт се предлага аналогичен такъв, или се отказва поръчката.

4.5. Продавачът има правото да не достави част или всички Стоки или да не изпълни част или всички Услуги от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Маргел уведомява за това Клиента чрез e-mail или по телефон. При това положение единствената отговорност на Продавача е да върне евентуално получената предварително цена на Стоката или Услугата.

Към всяка поръчка се издават документи за продажба под формата на фактура и гаранция/ експедиционна бележка.

5. Връщане на стоката

5.1. Право на отказ
Съгласно чл. 50 от ЗЗП клиент, който има качеството на купувач по смисъла на ЗЗП, има право да върне безплатно закупената стока или част от нея без да обявява причина за връщането ѝ в рамките на 14 дни от датата на получаването ѝ при условие, че:
Гумите / джантите не са били монтирани, фабричният им вид не е нарушен и всички фабрични етикети не са повредени или премахнати; 
- Джантите не са били монтирани, фабричният им вид и опаковка не са нарушени и всички фабрични етикети не са повредени или премахнати. При получаване на джантите от клиента, с цел проверка на  техническите й параметри, съветваме първо да бъдат наложени на автомобила за да се избегнат несъответствия. Не се допуска и връщане на джантите в случай че върху тях са монтирани гуми.
- Бъде представен документ удостоверяващ закупуването и получаването на съответната стока;
За да върнете стока, закупена от www.margel.info , е необходимо да направите следното:
- Изтеглете  формуляра за връщане на стока;
- Попълнете всички данни и изпратете файла по един от следните начини – по имейл на support@margel.info или на  02 9764868.
В случай на упражнено право на отказ от договор от разстояние потребителят трябва да изпрати или предаде стоката обратно на интернет магазина не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е съобщил за решението си да се откаже от договора. Всички преки разходи по връщането на стоката, в това число и транспортните, са изцяло за сметка на клиента.
Клиентът има право да получи стойността на върнатата стока включително и разходите за доставка, съгласно документа за покупка.
Възстановяването на платената сума за покупката се извършва в срок до 14 дни след като бъде върната стоката.
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн може да се информирате на сайта ОРС или КЗП .
В случаите, когато Клиентът е юридическо лице, т.е. не е потребител по смисъла на §13, ал.1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за защита на потребителя, той не може да се възползва от правото на отказ.
5.2. Последствие от отказ
При влязъл в сила отказ, стоките и плащанията, получени от страните, трябва да бъдат върнати и възстановени. Ако продуктите не могат да бъдат върнати изцяло или частично или са върнати в лошо състояние, то следва да се предвиди подходящо обезщетение за това. Вие можете да избегнете задължението да изплатите обезщетение, като се въздържите да използвате стоките или да извършвате действия, които могат да намалят стойността им.

6. Промяна на поръчката

6.1. Клиентът има право да нанася промени в поръчката си до момента на предаване на стоката от интернет магазина на куриерската фирма. Ако промяната се извършва след този момент, на клиента се начислява сумата за връщане на първоначално поръчаната стока към сумата за доставка на коригираната от него поръчка.
За промяната, моля, свържете се с Магазина чрез контактната форма в Интернет страницата, по електронната поща на адрес: support@margel.info или по телефона на номера, посочен на Интернет страницата.

7. Доставка на продуктите

7.1. Стоките от онлайн магазина се доставят с куриерска фирма. Възможни са и получаване на продуктите във физически магазин, както и доставка с Мобилен Сервиз.

7.2. Цената на доставка на закупените стоки е упомената във формата за поръчка.

 • 2,80 лв. с вкл. ДДС за 1 брой артикул такса за получаване от магазин
 • 5,99 лв. с вкл. ДДС за 1 брой гума за леки автомобили, бус и джип
 • 23,99 лв. с вкл. ДДС за 1 брой гума за тежкотоварни автомобили
 • от 6,00 лв. до 10,80 лв. с вкл. ДДС за 1 брой джанта в зависимост от размера 
 • за Аксесоари както следва: 

- 1 брой -  3,50 лв. с вкл. ДДС
- 2 броя  и 4 броя - 6 лв. с вкл. ДДС
- 4 броя  и 5 броя - 9,00 лв. с вкл. ДДС
- 6,7,8 броя и 9 броя - 15 лв. с вкл. ДДС
- Над 10 броя - 19,80 лв. с вкл. ДДС

7.3.  Онлайн магазинът не носи отговорност за недоставяне на стоката или закъснение в доставката, причинено от грешно или неточно подаване на адреса за доставка от страна на Клиента.

7.4.  Онлайн магазинът не носи отговорност за закъснения в доставката, причинени от неизпълнението на куриерските фирми по договора за транспортна услуга.

8. Начини на плащане

8.1. Плащането за стоката може да бъде извършено от страна на Клиента по следните начини:

 • С кредитна/дебитна карта
 • PayPal 
 • Банков път 
 • С кредит от UniCredit (важи само за български граждани)

В случай на връщане на стока, или отказ от поръчка, възстановяването е по същата банкова карта, с която е платено.

Маргел-М ЕООД не съхранява данни за банкови карти!

8.2. В момента на получаване на стоката:

 • Наложен платеж: В този случай Клиентът плаща на куриера, доставил стоката.

9. Рекламация и гаранция

9.1. Рекламации, възникнали в следствие на удар, неправилен монтаж и механични наранявания не се приемат.
9.2. Рекламации на закупени стоки следствие непрофесионален монтаж, неправилна поддръжка или липса на такава не се приемат.
9.3. Предоставената ви гаранция касае случаи на дефектни суровини, проблеми с материала или цялостната конструкция на гумата, появили се въпреки нейната отговаряща на стандартите експлоатация.
9.4. Не се покриват щети, възникнали в следствие на: некачествен монтаж/демонтаж на гумата; ремонт; недобра експлоатация; пренапомпване или недостатъчно напомпване; въздействие на органични разтворители; неизправности в ходовата част; претоварване, което не съответства на товарния индекс, отбелязан на гумата; експлоатация със скорост, несъответстваща на скоростния индекс; изтъркване поради завои на място или неравномерно износване, поради нерегулиран преден мост; неравномерно и/или преждевременно износване, поради системни резки потегляния с превъртане и/или резки спирания с блокиране на гумите.
9.5. Периодът на гаранцията е 2 години от датата на покупка, но не по-дълъг от момента на износване на протектора (видим от индикатора на протектора). Гаранцията, която се разглежда е предоставена от името на производителя и за негова сметка. Потребителите имат право да предявят рекламация, независимо от така предоставената търговска гаранция, съгласно и по реда на Закона за защита на потребителите, при което продавача отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112-115 от ЗЗП.
9.6. Закупени гуми online, върнати за рекламация, се приемат с документи, издадени от Маргел-М ЕООД, удостоверяващи покупката.
В случаите, когато бъде установено, че настъпилите повреди на гумата са в резултат на фабричен дефект- Маргел-М ЕООД, ще възстанови на клиента както следва:

 • пълната стойност на закупената гума или замяната й с друга от същата марка, модел и индекси се осъществява при грайфер с остатъчна дълбочина над 6 мм; 
 • половината стойност на закупената гума се възстановява при грайфер с остатъчна дълбочина от 4 до 6 мм; 
 • не подлежи на обезщетение гума с грайфер с остатъчна дълбочина под 4 мм. 

В случай, че закупите гуми online и имате някой от изброените по-горе проблеми или искате да предявите рекламация за друг вид стока , които се покриват от вашата гаранция, или искате да ни зададете въпрос по темата, ние сме на разположение на 02 9764868 или на support@margel.info.

10. Лични данни

10.1.  Доставчикът има право да събира и използва информация относно своите Клиенти, когато същите се регистрират. Маргел-М ЕООД е регистрирана като Администратор на лични данни от Комисията за защита на личните данни под номер 356677.
10.2. Информацията, чрез която Клиент на интернет-страницата може да бъде идентифициран, може да включва име, презиме, фамилия, адрес, професия, пол, възрастова група, телефон, електронен пощенски адрес за кореспонденция и всяка друга информация, която Клиентът предоставя , както и всяка друга, която същия въвежда или предоставя при заявяване, получаване или използване на предоставяните от Доставчика услуги, участване в промоции, томболи и състезания, попълване на анкетни карти, въпросници, формуляри и други. Доставчикът гарантира конфиденциалност на личните данни на своите клиенти, декларирайки, че те няма да бъдат използвани за различни от предназначението си цели, а именно: установяване на контакт с клиента при уточняване подробности около поръчката и начините за нейната доставка и заплащане. Личните данни, предоставени от клиента, се използват от служителите на фирмата и за издаване на фактура и гаранция за закупения продукт.
10.3. Доставчикът полага дължимата грижа и отговаря за защита на информацията за Клиента, станала му известна по повод покупко-продажбата на стоки чрез интернет-страницата - предмет на настоящите Общи условия, освен в случаите на непреодолима сила или случайно събитие.
10.4. Ограниченията не се прилагат в случай, че Клиентът или лица под негов контрол са извършили злоумишлени действия по смисъла на настоящите Общи условия или са нарушили права или законни интереси на трети лица. В този случай Доставчикът има право да предостави личната информация за Клиента на съответните компетентни държавни органи, съгласно действащото законодателство.
10.4. Доставчикът се задължава да не разкрива никаква лична информация за Клиента и да не предоставя събраната информация на трети лица - търговски дружества, физически лица и други, освен в случаите когато:
 - е получил изричното съгласие на Клиента
 - информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, които според действащото законодателство са оправомощени да изискват и събират такава информация при спазване на законово установените процедури;
 - в други посочени в закона случаи.

11. Права на интелектуална собственост

11.1. Съдържанието на уеб сайта е със запазени авторски права. Зареждането, записването и отпечатването на отделни страници и/или секции, снимки и други документи е позволено единствено при условие, че бележките и знаците за авторското право или други такива, свързани със собствеността, не са премахнати. Забранява се всяко възпроизвеждане (цялостно или частично), промяна, предаване (по електронен или друг път), свързване или използване на уеб сайта на Доставчика за каквито и да са публични или търговски цели без писменото разрешение на Доставчика и/или носителят на авторското право.
11.2. Правата на интелектуална собственост върху всички елементи и ресурси, разположени на уебсайта за електронна търговия www.margel.info (включително наличните бази данни), са обект на закрила по Закона за авторското право и сродните права, принадлежат на Доставчика  или на съответно указаното лице, преотстъпило правото на ползване на Доставчика и не могат да бъдат използвани в нарушение на действащото законодателство.

12. Други разпоредби

12.1. Всички поместени на страниците на Магазина описания и технически данни на продуктите отговарят на информацията, подадена от производителя. Ние не носим отговорност за грешно подаване на параметри и характеристики на стоките или тяхната внезапна промяна от страна на производителя. Магазинът си запазва правото за възможно допускане на грешки в описанието на продуктите. Снимките са примерни и служат за представяне на показаните в тях модели. В този смисъл снимките на джанти илюстрират шарката на джантата, но не и броя болтове.
12.2. Маргел-М ЕООД не носи отговорност за прекъсвания на връзката при ползването на интернет магазина по технически причини (обслужване, преглед, смяна на техника и т.н.) или за други, независещи от нея причини.
12.4. Настоящите Общи условия влизат в сила от деня на тяхното публикуване на страниците на Магазина с адрес: www.margel.info и са валидни за неопределено време.
12.5. Подробности по неизброени по-горе дейности, свързани с реализирането на услугите в Магазина, са описани в останалите части на портала и представляват интегрална част от „Общите условия“.
12.6. Маргел-М ЕООД си запазва правото да променя настоящите „Общи условия“. Всякакви промени ще влизат в сила от датата на тяхната публикация на страниците на Магазина. Поръчките, подадени преди датата на въвеждане на промени към настоящите „Общи условия“ се реализират на основа на записите, които са били валидни в деня на подаване на поръчката.
12.7. За случаите, които не са регулирани от настоящите „Общи условия“, се прилагат съответните разпоредби на Българското законодателство и други закони и актове, имащи отношение към дейността и функционирането на интернет магазина.
12.8. За тези „Общи условия”, както и за всички правни отношения между Маргел-М ЕООД и Клиента се прилага ГПК на Република България с изключение на Конвенцията на ООН за търговията.

ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

ПРЕДМЕТ

Чл. 1. (1) Настоящите правила („Правилата“) определят реда, по който МАРГЕЛ – М ЕООД с ЕИК 201026555 („Дружеството“) събира, записва, организира, структурира, съхранява, адаптира или променя, извлича, консултира, използва, разкрива чрез предаване, разпространяване или друг начин, по който данните стават достъпни, подрежда или комбинира, ограничава, изтрива, унищожава или обработва по друг начин лични данни за целите на своята дейност.

(2) В зависимост от конкретната ситуация, Дружеството може да обработва данни в качеството на администратор или обработващ.

(3) Правилата са изготвени в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните).

Чл. 2. Настоящите Правила уреждат:

(1) Принципите, процедурите и механизмите за обработка на личните данни;

(2) Процедурите за уведомяване на надзорния орган в случай на нарушения в сигурността;

(3) Процедурите за администриране на искания за достъп до данни, коригиране на обработваните данни, възражения и оттегляне на съгласия, както и администриране на искания за упражняване на други права, които субектите на лични данни имат по закон;

(4) Лицата, които обработват лични данни и техните задължения;

(5) Правилата за предаване на лични данни на трети лица в България и чужбина;

(6) Необходимите технически и организационни мерки за защита на личните данни от неправомерно обработване и в случай на инциденти, като случайно или незаконно унищожаване, загуба, неправомерен достъп, изменение или разпространение;

(7) Техническите ресурси, прилагани при обработката на лични данни.

ДЕФИНИЦИИ

Чл. 3. За целите на настоящите Правила, използваните понятия имат следното значение:

• ЗЗЛД – Закон за защита на личните данни.

• КЗЛД – Комисия за защита на личните данни.

• ОРЗД – Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните).

• Длъжностно лице по защита на данните – физическо лице или организация, определени съгласно изискванията на чл. 37 и сл. от ОРЗД.

• Администратор на лични данни – физическо или юридическо лице, публичен орган, агенция или друга структура, която сама или съвместно с други определя целите и средствата за обработването на лични данни. В настоящите Правила „администратор“ обозначава Дружеството.

• Обработващ лични данни – лице или организация, което въз основа на договор обработва лични данни, предоставени от Дружеството, за уговорените цели.

• Известия по защита на данните – отделни известия, съдържащи информация, предоставяна на субектите на данни в момента, в който Дружеството събира информация за тях. Тези известия могат да бъдат както общи (напр. адресирани към работници и служители или известия на уебсайта на организацията), така и отнасящи се до обработване със специфична цел.

• Обработване на данни – всяка дейност, която е свързана с използването на лични данни. Това включва: получаване, записване, съхранение, извършване на операция или серия от операции с данните като напр. организиране, редактиране, възстановяване, използване, предоставяне, изтриване или унищожаване. Обработването също включва и трансфер на лични данни до трети лица.

• Псевдонимизиране – заместването на информация, която директно или индиректно идентифицира физическо лице, с един или повече идентификатори („псевдоними”), така че лицето да не може да бъде идентифицирано без достъп до допълнителната информация, която следва да се съхранява отделно и да е поверителна.

• Съгласие – всяко свободно изразено, конкретно, информирано и недвусмислено указание за волята на субекта на данни, посредством изявление или ясно потвърждаващо действие, което изразява съгласие за обработка на лични данни, свързани с него.

СУБЕКТИ НА ДАННИ И КАТЕГОРИИ ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 4. (1) МАРГЕЛ – М ЕООД събира и обработва лични данни, необходими за осъществяване на своите права и задължения като работодател, доставчик на услуги и контрагент при съблюдаване изискванията на приложимото законодателство. Личните данни, обработвани от МАРГЕЛ – М ЕООД, са групирани в регистри на дейностите по обработване, съдържащи правила за обработване на лични данни, отнасящи се до:

• работници, служители и изпълнители по граждански договори;

• кандидати за работа;

• клиенти;

• доставчици на услуги.

(2) Относно лицата, заети по трудови или граждански правоотношения в дружеството, и на кандидатите за работа, се събират следните лични данни:

a) Идентификация: име; ЕГН (дата на раждане), постоянен и/или настоящ адрес, телефон, данни по лична карта или паспортни данни;

б) Образование и професионална квалификация; данни, свързани с образование, трудов опит, професионална и лична квалификация и умения;

в) Здравни данни: здравословно състояние, ТЕЛК решения, медицински свидетелства, болнични листове и всяка прилежаща към тях документация;

г) Други данни: свидетелство за съдимост, когато се изисква представянето му съгласно нормативен акт, както и други данни, чието обработване е необходимо за изпълнение на правата и задълженията на Дружеството като работодател.

(3) Относно физически лица, клиенти на дружеството, се събират лични данни, които са необходими за изпълнението на законовите задължения на дружеството като доставчик на услуги, както следва:

• име, постоянен и/или настоящ адрес, телефон, електронна поща, ЕГН – с цел издаване на данъчна фактура, съгласно изискванията на ЗСч и ЗДДС.

(4) Относно физически лица, доставчици на услуги на дружеството, се съхраняват лични данни, необходими за сключването и изпълнението на договори за предоставяне на услуги на дружеството от външни доставчици, както следва:

• име, постоянен и/или настоящ адрес, телефон, електронна поща.

(5) Дружеството обработва чувствителни данни, само доколкото това е необходимо за изпълнение на специфичните му права и задължения в областта на трудовото и осигурително законодателство.

ЦЕЛИ И ПРИНЦИПИ НА ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Чл. 5. Целите на обработването на лични данни са:

(1) управление на човешките ресурси, изплащане на трудовите възнаграждения и изпълнение на свързаните с това задължения на работодателя за удържане и плащане на здравни и социални осигуровки на служителите, на данъци, както и на други права и задължения на МАРГЕЛ – М ЕООД в качеството му на работодател;

(2) администриране на отношенията с клиенти на дружеството и предоставяне на услуги;

(3) сключване и изпълнение на договори с доставчици за предоставяне на услуги на Дружеството.

Чл. 6. Личните данни се обработват законосъобразно, добросъвестно и прозрачно при спазване на следните принципи:

(1) Субектът на данните се информира предварително за обработването на неговите лични данни;

(2) Личните данни се събират за конкретни, точно определени и законни цели и не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели;

(3) Личните данни съответстват на целите, за които се събират;

(4) Личните данни трябва да са точни и при необходимост да се актуализират;

(5) Личните данни се заличават или коригират, когато се установи, че са неточни или не съответстват на целите, за които се обработват;

(6) Личните данни се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период, не по-дълъг от необходимия, за целите, за които тези данни се обработват.

Чл. 7. За да е законосъобразно обработването на данните, трябва да е налице поне едно от следните условия:

(1) Субектът на данните е дал своето съгласие;

(2) Обработването е необходимо за изпълнението на договор, по който субектът на данните е страна, или за предприемане на стъпки по искане на субекта на данните преди сключването на договор;

(3) Обработването е необходимо за спазването на законово задължение, което се прилага спрямо администратора;

(4) Обработването е необходимо, за да се защитят жизненоважни интереси на субекта на данните или на друго физическо лице;

(5) Обработването е необходимо за изпълнение на задача от обществен интерес;

(6) Обработването е необходимо за целите на легитимните интереси на администратора, освен когато пред тези интереси преимущество имат интересите или основните права и свободи на субекта на данни. Целите, за които се обработват лични данни на това основание, трябва да са описани в приложимите известия по защита на данните.

СЪГЛАСИЕ

Чл. 8. (1) Субектът на данни е съгласен с обработването, ако изрази това ясно и недвусмислено – чрез изявление или друг потвърждаващ акт. Ако съгласието за обработка на лични данни се дава чрез документ, който урежда и други въпроси, то следва да бъде изискано отделно от съгласието по други въпроси.

(2) Субектите на данни трябва да могат лесно да оттеглят съгласието си за обработване по всяко време, и оттеглянето трябва да бъде уважено своевременно. Ако не съществува друго условие за законосъобразност на обработването, с оттеглянето на съгласието то следва да се прекрати.

(3) Декларациите за съгласие се съхраняват от МАРГЕЛ – М ЕООД, докато се извършват действия по обработване на данни на това основание, с оглед спазването на принципа на отчетност.

ПРОЦЕДУРИ ПО ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Процедура за обработване на личните данни, отнасящи се до лицата, заети по трудови или граждански правоотношения в дружеството, както и на кандидатите за работа

Чл. 9. (1) Личните данни, отнасящи се до лицата, заети по трудови или граждански правоотношения в МАРГЕЛ – М ЕООД, както и на кандидатите за работа, се събират при и по повод набирането на персонал. Данните на всеки работник и служител на Дружеството се съхраняват в лични досиета, като някои данни могат да се съхраняват или обработват и на технически носител. Данните от проведени конкурси и интервюта се съхраняват на технически и/или хартиен носител, в зависимост от нуждата.

(2) Личните досиета се подреждат в специални картотечни шкафове със заключване, находящи се в кабинета на Лицето, отговорно за личните данни. Данните на кандидатите за работа, които се съхраняват на хартиен носител, се съхраняват в нарочни шкафове в кабинета на Лицето, отговорно за личните данни. Достъпът до кабинета се предоставя само на лицата, оправомощени да обработват личните данни, като за целта се създава специален ред за влизане в помещението чрез ключ, магнитна карта или друго подходящо средство и/или устройство.

(3) Лицата, оправомощени да обработват лични данни, предприемат всички организационно-технически мерки за съхраняването и опазването на личните досиета и класьорите с информация, в това число ограничаване на достъпа до тях на външни лица и неоторизирани служители.

(4) Досиета на работниците и служителите, както и данните на кандидатите за работа, не се изнасят извън сградата на дружеството.

Процедура за обработване на лични данни, отнасящи се до клиенти и доставчици на услуги

Чл. 10. (1) Личните данни, отнасящи се до клиенти, се събират при подаване на заявка за предоставяне на услуга или сключване на договор с клиент на МАРГЕЛ – М ЕООД.

(2) Личните данни, отнасящи се до доставчици на услуги, се събират при сключване на договор с доставчик на услуги, като обичайно личните данни се съдържат в текста на самите договори.

(3) Личните данни се съхраняват на електронен и хартиен носител (подписани копия на сключените договори), които се класират в отделни досиета. Досиетата се съхраняват в шкафове, които се заключват, в кабинета на Лицето, отговорно за личните данни. Електронните данни се съхраняват в бази данни.

ДОКУМЕНТИРАНЕ НА ОБРАБОТКАТА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 11. (1) МАРГЕЛ – М ЕООД документира дейностите по обработване на лични данни при спазване на принципа на отчетност.

(2) Документацията трябва да е достатъчна, за да докаже спазването на принципите за законосъобразно обработване на личните данни.

(3) Обработването на данни, свързано с предаване на данни на обработващи, установени в страната или чужбина; съхранение на данни на сървъри, собственост на трети лица; архивиране или изтриване на данни; въвеждане на псевдонимизация, както и всяка друга обработка, чиито параметри са различни от описаните в тези правила, се документира чрез създаване на протоколи, които съдържат следната информация:

(а) целите на обработването;

(б) категориите лични данни и категориите субекти на данни;

(в) категориите получатели, пред които са или ще бъдат разкрити личните данни, включително получателите в трети държави;

(г) предаването на лични данни на трета държава;

(д) когато е възможно, предвидените срокове за изтриване на различните категории данни;

(е) общо описание на техническите и организационни мерки за сигурност.

(4) Протоколите се изготвят от лицата, които извършват съответната обработка на данни по указания от Лицето, отговорно за личните данни.

(5) Съвкупността от всички протоколи, съдържащи гореописаната информация, съставлява регистъра на дейностите по обработването, съгласно чл. 30 от ОРЗД.

МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Технически мерки

Чл. 12. (1) Всички помещения на МАРГЕЛ – М ЕООД, в които се съхраняват и обработват лични данни, са с контрол на достъпа:

- устройства за разпознаване чрез пръстов отпечатък;

- наблюдение с видеокамери в коридорите;

- политика на допускане на външни лица до помещенията на дружеството само с придружител от персонала на дружеството.

(2) Помещенията на дружеството са надеждно обезопасени посредством противопожарни мерки съгласно българското законодателство.

Мерки за документална защита

Чл. 13. (1) МАРГЕЛ – М ЕООД установява процедури по обработване на лични данни, регламентиране на достъпа до данните, процедури по унищожаване и срокове за съхранение, подробно разписани в тези Правила. За отделни категории данни може да се предвиди псевдонимизиране по предложение на Лицето, отговорно за личните данни.

(2) Размножаването и разпространението на документи или файлове, съдържащи лични данни, се извършва само и единствено от упълномощени служители при възникнала необходимост.

Персонални мерки на защита

Чл. 14. (1) Преди заемане на съответната длъжност лицата, които осъществяват защита и обработване на личните данни:

- поемат задължение за неразпространение на личните данни, до които имат достъп;

- се запознават с нормативната база, вътрешните правила и политики на дружеството относно защитата на личните данни;

- преминават обучение за реакция при събития, застрашаващи сигурността на данните;

- са инструктирани за опасностите за личните данни, които се обработват от дружеството;

- се задължават да не споделят критична информация помежду си и с външни лица, освен по установения с тези Правила ред.

(2) При постъпване на работа всички служители преминават обучение за реакция при събития, застрашаващи сигурността на данните, и обучение относно задълженията на дружеството, свързани с обработката на лични данни, и мерките за защита на данните, които следва да предприемат в процеса на работа. Последващи обучения и тренировки на персонала се провеждат периодично, за да се гарантира познаване на нормативната уредба, потенциалните рискове за сигурността на данните и мерките за намаляването им.

Мерки за защита на автоматизирани информационни системи и криптографска защита

Чл. 15. (1) Достъп до операционната система, съдържаща файлове с лични данни, имат само лица, чиито служебни задължения или конкретно възложена задача налагат такъв достъп. Достъпът се осъществява чрез парола.

(2) Електронните бази данни са защитени посредством логически средства за защита, като антивирусна програма, която се обновява автоматично, защитни стени (firewalls) и др.

(3) Архивиране на личните данни на технически носител се извършва периодично с оглед съхранение на информацията.

Чл. 16. (1) Защитата на електронните данни от неправомерен достъп, повреждане, изгубване или унищожаване, извършени умишлено от лице или в случай на технически неизправности, аварии, произшествия, бедствия и др., се осигурява посредством:

- въвеждане на пароли за компютрите, чрез които се предоставя достъп до личните данни, и файловете, които съдържат лични данни;

- антивирусни програми, проверки за нелегално инсталиран софтуер;

- периодични проверки на целостта на базата данни и актуализиране на системната информация, поддържане на системата за достъп до данните;

- периодично архивиране на данните на технически носители, поддържане на информацията на хартиен носител (архивни копия).

(2) Лицето, отговорно за личните данни, докладва периодично на ръководството на дружеството предприетите мерки за гарантиране нивото на сигурност при обработване на лични данни.

НАРУШЕНИЯ НА СИГУРНОСТТА

Чл. 17. (1) Лицата, идентифицирали признаци на нарушение на сигурността на данните, са длъжни да докладват незабавно на Лицето, отговорно за личните данни, като му предоставят цялата налична информация.

(2) Лицето, отговорно за личните данни, извършва незабавно проверка по подадения сигнал, като се опитва да установи дали е осъществено нарушение на сигурността и кои данни са засегнати.

(3) Лицето, отговорно за личните данни, докладва незабавно на Управителя на МАРГЕЛ – М ЕООД наличната информация за нарушението на сигурността, включително информация относно характера на инцидента, времето на установяването му, вида на щетите, предприетите към момента мерки и мерките, които счита, че трябва да се предприемат.

(4) След съгласуване с ръководството на МАРГЕЛ – М ЕООД, Лицето, отговорно за личните данни, предприема мерки за предотвратяване или намаляване последиците от пробива и възможностите за възстановяване на данните.

(5) При спешност, когато съгласуване с ръководството би забавило реакцията и би нанесло големи щети, Лицето, отговорно за личните данни, може по своя преценка да предприеме мерки за предотвратяване или намаляване последиците от нарушението на сигурността. В този случай Лицето, отговорно за личните данни, уведомява незабавно ръководството за предприетите мерки и съобразява последващи действия с получените инструкции.

Чл. 18. (1) В случай че нарушението на сигурността създава вероятност от риск за правата и свободите на физическите лица, чиито данни са засегнати, и след одобрение от ръководството на дружеството, Лицето, отговорно за личните данни, организира уведомяването на КЗЛД.

(2) Уведомяването на КЗЛД следва да се извърши без ненужно забавяне и когато това е осъществимо – не по-късно от 72 часа след първоначалното узнаване на нарушението.

(3) Уведомлението до КЗЛД съдържа следната информация:

(а) описание на нарушението на сигурността; категориите и приблизителният брой на засегнатите субекти на данни и категориите и приблизителното количество на засегнатите записи на лични данни;

(б) името и координатите за връзка на Лицето, отговорно за личните данни;

(в) описание на евентуалните последици от нарушението на сигурността;

(г) описание на предприетите или предложените мерки за справяне с нарушението на сигурността, включително мерки за намаляване на евентуалните неблагоприятни последици.

(4) Когато има вероятност нарушението на сигурността на личните данни да породи висок риск за правата и свободите на физическите лица, Лицето, отговорно за личните данни, без ненужно забавяне и при спазване на приложимото законодателство уведомява засегнатите физически лица.

Чл. 19. (1) МАРГЕЛ – М ЕООД води регистър на нарушенията на сигурността, който съдържа следната информация:

(а) дата на установяване на нарушението;

(б) описание на нарушението – източник, вид и мащаб на засегнатите данни, причина за нарушението (ако е приложимо);

(в) описание на извършените уведомявания: уведомяване на КЗЛД и засегнатите лица, ако е било извършено;

(г) предприети мерки за предотвратяване и ограничаване на негативни последици за субектите на данни и за Дружеството;

(д) предприети мерки за ограничаване на възможността от последващи нарушения на сигурността.

(2) Регистърът се води в електронен формат от Лицето, отговорно за личните данни.

ПРЕДОСТAВЯНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ НА ТРЕТИ ЛИЦА

Чл. 20. (1) МАРГЕЛ – М ЕООД може при необходимост да предоставя лични данни на трети лица, действащи в качеството на обработващ, въз основа на изричен договор.

(2) В случаите на предоставяне на данните на служители, клиенти или доставчици на услуги на обработващ, Дружеството:

(а) изисква достатъчно гаранции от обработващия за спазване на законовите изисквания и добрите практики за обработка и защита на личните данни;

(б) сключва писмено споразумение или друг правен акт с идентично действие, който урежда задълженията на обработващия и отговаря на изискванията на чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679;

(в) информира физическите лица, чиито данни ще бъдат предоставени на обработващ.

(3) Обработване на лични данни от обработващи извън ЕС/ЕИП е допустимо само когато:

(а) Европейската Комисия е приела решение, потвърждаващо, че страната, към която се извършва трансферът, осигурява адекватно ниво на защита на правата и свободите на субектите на данни;

(б) Налице са подходящи мерки за защита – като например Обвързващи Корпоративни Правила (ОКП), стандартни договорни клаузи, одобрени от Европейската Комисия, одобрен кодекс за поведение или сертификационен механизъм;

(в) Субектът на данни е дал своето изрично съгласие за трансфера, след като е информиран за възможните рискове, или

(г) Трансферът е необходим за една от целите, изброени в ОРЗД, включително изпълнението на договор със субекта, защита на обществения интерес, установяване и защита на правни спорове, защита на жизненоважните интереси на субекта на данни в случаите, когато той е физически или юридически неспособен да даде съгласие.

ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ЗАЩИТАТА НА ДАННИТЕ

Чл. 21. (1) Оценка на въздействието се извършва, когато това се изисква съгласно приложимото законодателство и с оглед на риска за физическите лица и естеството на обработка на лични данни, извършвана от Дружеството. Оценка на въздействието се извършва за високорискови дейности по обработване.

(2) Оценка на въздействието е необходимо при всяко въвеждане на ключова система или смяна на бизнес програма, която е свързана с обработване на лични данни, включително:

- първоначалното въвеждане на нови технологии или прехода към нови технологии;

- автоматизирано обработване, включително профилиране или автоматизирано вземане на решения;

- обработване на чувствителни лични данни в голям мащаб;

- мащабно, систематично наблюдение на публично обществена зона.

(3) За оценката се съставя протокол, който се предоставя при поискване от страна на КЗЛД.

УНИЩОЖАВАНЕ НА ДАННИТЕ

Чл. 22. (1) Унищожаване на личните данни се извършва от МАРГЕЛ – М ЕООД или изрично упълномощено лице, без да бъдат накърнявани правата на лицата, за които се отнасят данните, обект на унищожаването, и при спазване на разпоредбите на относимите нормативни актове.

(2) Информацията в регистрите се унищожава след постигане на целите на обработката и при отпаднала необходимост за съхранение.

(3) Унищожаването на данни на хартиен носител се извършва чрез нарязване с шредер машина. Електронните данни се изтриват от електронната база данни по начин, непозволяващ възстановяване на информацията.

ЛИЦА, ОТГОВАРЯЩИ ЗА СЪБИРАНЕТО, ОБРАБОТКАТА И СЪХРАНЕНИЕТО НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ И ДОСТЪП ДО ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 23. Лицето, отговорно за личните данни, и лицата, обработващи личните данни от името на МАРГЕЛ – М ЕООД, са физически или юридически лица, притежаващи необходимата компетентност и назначени и/или упълномощени със съответен писмен акт, включително и чрез настоящите Правила.

Чл. 24. Лицето, отговорно за личните данни:

- подпомага МАРГЕЛ – М ЕООД и лицата, обработващи личните данни при изпълняване на задълженията им по защита на личните данни, като осигурява прилагането и поддържа необходимите технически и организационни мерки и средства за осъществяване на защитата на данните;

- осигурява нормалното функциониране на гореспоменатите системи за защита;

- осъществява контрол през целия процес на събиране и обработване на данните;

- изпълнява всички задължения по докладване и управление на нарушения на сигурността на данните;

- периодично изисква информация от лицата, обработващи лични данни, във връзка със събирането, достъпа и обработването им;

- уведомява МАРГЕЛ – М ЕООД своевременно за всички нередности, установени във връзка с изпълнение на задълженията му;

- унищожава данните от хартиените и техническите носители съгласно закона и сроковете, установени в тези Правила;

- преупълномощава физически или юридически лица с писмен акт, които да осъществяват защитата на личните данни.

Чл. 25. (1) Събирането, обработката, съхранението и защитата на личните данни се извършва само от лица, на които това е изрично указано и чиито служебни задължения или конкретно възложена задача налагат това.

(2) При възлагане на дейности, налагащи обработката на лични данни от регистрите на дружеството, доставчиците на услуги следва да спазват приложимите нормативни изисквания относно обработката на личните данни и процедурите на чл. 19 от тези Правила.

(3) Достъп до личните данни могат да имат и съответните държавни органи – съд, следствие, прокуратура, ревизиращи органи и др. Гореспоменатите могат да изискат данните по надлежен ред във връзка с изпълнението на техните правомощия.

ПРАВА НА СУБЕКТИТЕ НА ДАННИ

Чл. 26. (1) Всяко лице има право да иска достъп до своите лични данни, включително и да иска потвърждение дали данните, отнасящи се до него, се обработват, да се информира за целите на това обработване, категориите данни и за получателите на данните, както и за целите на всяко обработване на лични данни, отнасящи се до него.

(2) Правото на достъп се осъществява чрез искане на засегнатото физическо лице, получено на адреса по седалището на МАРГЕЛ – М ЕООД или официалната електронна поща.

(3) Всяко физическо лице има право да поиска заличаването, коригирането или блокирането на негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на закона.

(4) Всяко лице има право писмено да възрази срещу обработването на и/или предоставянето на трети лица на неговите лични данни без необходимото законово основание.

(5) Дружеството е длъжно в двуседмичен срок от получаване на искане по предходните алинеи да уведоми заявителя дали са налице законовите основания за уважаване на искането. Ако МАРГЕЛ – М ЕООД установи, че са налице законовите основания да уважи искането, уведомява лицето и за реда, по който може да упражни правото си.

(6) Субектите на данни имат също правото да:

- оттеглят съгласието си за обработване по всяко време;

- възразят срещу употреба на личните им данни за целите на директния маркетинг;

- изискат информация за основанието, въз основа на което личните им данни са предоставени за обработване на обработващ извън ЕС/ЕИП;

- възразят срещу решение, взето изцяло на база на автоматизирано обработване, включително профилиране;

- бъдат уведомени за нарушение на защита на данните, което е вероятно да доведе до висок риск за техните права и свободи;

- подават жалби до регулаторния орган;

- в някои случаи да получат или да поискат техните лични данни да бъдат трансферирани до трета страна в структуриран, общо използван формат, подходящ за машинно четене (право на преносимост).

ПРОМЕНИ НА ВЪТРЕШНИТЕ ПРАВИЛА

Чл. 27. МАРГЕЛ – М ЕООД може да променя тези Правила по всяко време. Всички промени следва да бъдат незабавно сведени до знанието на лицата, които засягат.

 Тази Вътрешни правила за защита на личните данни съдържат принципите, които организацията трябва да спазва, когато обработва лични данни за целите на своята дейност, включително лични данни на клиенти, доставчици и работници или служители. Правилата са в съответствие с изискванията на Общия регламент за защита на данните (Регламент 2016/679).