Безопасен ли е автомобилът Ви за път – за какво трябва да внимавате?

Обикновено човек прави проверка на своя автомобил само и единствено когато вече е налице някакъв проблем или повреда. А това е напълно погрешна практика. Личното превозно средство трябва да бъде преглеждано периодично, за да се идентифицират дори най-малките нередности и съответно да бъдат отстранени навреме. Особено важно е проверка да се прави преди тръгване на дълъг път и движение по непознати терени. Ето основните аспекти, на които е нужно да обърнете внимание при въпросната проверка:

 Автоцентрове Маргел

-       налягане на гумите – дори на външен вид гумите да ви изглеждат нормално, е хубаво да бъде измерено тяхното налягане. Сравнително малките отклонения в налягането при определени ситуации могат да предизвикат непредсказуемо поведение на гумите и съответно да повишат риска от неприятни инциденти на пътя.

-      спирачна система -  преди тръгване на дълъг път трябва да се уверите, че всичко със спирачната система на превозното средство е наред. Бъдете нащрек най-вече за моментната твърдост на педалите, както и за появата на необичайни звуци при работа с тях. Дори и минималното удължаване на спирачния път би могло да се превърне в реална опасност за вас и останалите участници на пътя.

-      моторно масло – то служи за предпазване на двигателя от прегряване. Бихте могли да го проверите и сами с помощта на измервателна пръчка, докато двигателят на превозното средство е изключен и охладен.

-      други важни елементи – има и други важни елементи на автомобила, които е добре да се проверят преди тръгване на дълъг път. Сред тях са джантите, предния и задния мост, светлините и т.н. За да бъде една проверка наистина цялостна и надеждна, е необходимо тя да се направи в специализиран автосервиз.

 

Посетете Автоцентър Маргел, за да бъде извършена пълна проверка на автомобила ви, както и всички необходими дейности по неговата поддръжка и привеждане в перфектно състояние за път!