Етикетиране на гумите

Етикетиране на гумите в Европейския Съюз

Етикетът за гуми на ЕС предоставя важна информация за безопасността и екологичността на всяка гума. Той Ви помага да сравните гумите по параметри като сцепление с мокра настилка, икономия на гориво и шум.

Tire label EC

Законът изисква предоставянето на етикет за гуми на ЕС и Вие трябва да може да го видите на самата гума.Всеки етикет информира относно основни факти, касаещи характеристиките на гумата в 3 основни направления:

1. Икономия на гориво

Изборът на гуми с висока категория за икономия на гориво ще Ви осигури по-дълъг пробег с един резервоар и ще понижи емисиите Ви на CO2.
Икономията на гориво се маркира по скала с латински букви А (клас за най-висока оценка за икономия на гориво) до клас G (най-ниска оценка за икономия на гориво). Категория D не се използва за пътнически автомобили.

Разликата между категория A и категория G може да означава намаляване на разхода на гориво до 7,5%. В реално изражение изборът на гуми категория A вместо гуми категория G може да Ви спести над 6 литра гориво на всеки 1000 километра (базирано на средна консумация от 8 литра/100 км, цена на гориво от 1,80 лв./литър и среден пробег на гума от 35 000 км. Реалното понижение на консумацията на гориво и разходите може да бъде различно в зависимост от други фактори като налягането на гумите, теглото на автомобила и стила на шофиране.

При средна цена на бензина от 1,80 лв. за литър това се изразява в понижение на разходите с повече от 360 лв. за целия живот на гумите (Разбира се, като избирате по-икономични гуми, Вие намалявате и влиянието върху околната среда.)

2. Сцепление с мокра пътна настилка:

„Сцепление с мокра настилка“ е способността на гумата да се задържа на пътя при мокри условия. Категорията на ЕС е фокусирана само върху един аспект на сцеплението с мокри настилки – поведението на гумите при спиране на мокра настилка.

Сцеплението с мокра настилка се оценява от Клас А ( най-къс спирачен път при мокра пътна настилка) до клас G ( най-дълъг спирачен път при мокра пътна настилка). Категории D и G не се използват за пътнически автомобили.

Индекс за сцепление с мокра настилка

В извънредна ситуация няколко метра могат да се окажат решаващи! При натискане на спирачките докрай и скорост от 80 км/ч автомобил с гуми от категория А ще има спирачен път до 18 метра по-къс в сравнение с гуми от категория F или 30%(1) по-къс, отколкото за такъв, оборудван с гуми от клас G.

Забележка: Винаги трябва да се съобразявате с препоръчителния спирачен път, когато шофирате.

*При измерване в съответствие с методите за изпитания, зададени в Регламент EО № 1222/2009. Спирачният път може да е различен в зависимост от условията на шофиране и други фактори, които могат да окажат влияние.

Показаните стойности на етикетите са само примерни. Стойностите за определена серия или размер гуми може да се различават.

3. Ниво на шум

Част от шума, създаван от преминаващ автомобил, се дължи на гумите. Ако изберете гуми с добра шумова категория, можете да понижите влиянието на Вашето шофиране върху заобикалящата среда.

Категорията на ЕС измерва емисиите на външен шум на гумата в децибели.

Тъй като много хора не са запознати със стойностите на децибелите, показано е изображение на високоговорител с черни вълни, чрез които да се подчертае колко шумна е дадена гума. Колкото повече са вълните, толкова по-шумна е гумата.

3 черни черти = високо ниво на шума, но в съответствие с настоящите европейски разпоредби

2 черни черти = средно ниво на шума, между бъдещата пределно допустима стойност и 3dB под нея

1 черна черта = ниско ниво на шума, 3 или над 3 dB под бъдещата пределно допустима стойност

Tire label EC_noise explained