Защо не е добра идея да карате със зимни гуми през лятото?

Сезонната смяна на гумите трябва да бъде задължителна практика за всеки шофьор от гледна точка спокойствието, сигурността и комфорта на пътя. При прехода от летен към зимен сезон тази смяна действително се прави поради законовите изисквания и видимо по-тежките условия за движение през студения период. За съжаление обаче редица участници в движението впоследствие пропускат да свалят своите зимни гуми и продължават да шофират с тях в рамките на пролетните и летните месеци от годината. Макар да няма законови ограничения за последното, то е доста рисково и носи редица негативи както за водача, така и за неговото превозно средство. Ето за какви точно негативи става въпрос:

 Не карайте със зимни гуми през лятото

  1. По-слаб контрол върху превозното средство – зимните гуми се деформират при постоянно нагряване и високи температури. Което прави спирачния път по-дълъг и носи риск от гръмване на гума. В този смисъл карането със зимни гуми през лятото не гарантира необходимия контрол върху превозното средство и в определени ситуации е възможно да доведе до доста неприятни инциденти на пътя.
  2. Повишаване разхода на гориво – ако карате със зимни гуми в топлия период от годината, вашите разходи за гориво със сигурност ще се увеличат. Това се дължи на факта, че зимните гуми са по-меки поради високото съдържание на каучук. Последното е предимство през зимата заради по-доброто сцепление с пътната настилка, но през лятото води до повече триене и съпротивление, а оттам и до допълнителен разход на гориво.
  3. По-бързо износване на гумите – и не на последно място, когато са изложени на нагряване и високи температури, зимните гуми се втвърдяват и по-бързо губят свойствата и характеристиките си. Така че в никакъв случай не си струва да пренебрегвате смяната на зимните гуми с летни поради финансови съображения. Освен по-високия разход на гориво, в един момент е възможно да се окаже, че просто не можете да използвате съответните гуми за следващата зима, защото те вече са износени и деформирани.

В магазините и онлайн платформата на Маргел ще откриете най-качествените марки зимни и летни гуми, които са способни да ви гарантират сигурността и ефективното движение на пътя през всеки един годишен сезон.