Време ли е да сложите летните гуми?

26.03.2018

Общо взето с настъпването на пролетта и при дългосрочна прогноза на времето за температури над 7 градуса по Целзий, е време да сложите летните гуми. Защо е важно да бъдат монтирани навреме и на какво да обърнете внимание при монтажа им, ще Ви разкажем в следващите редове.

По какво се различават летните и зимните гуми?

Двата вида гуми се различават по състава на каучуковата смес, от която са направени. Летните са предназначени за работа при температури над 7 градуса. При по-студено време, те се втвърдяват и губят голяма част от свойствата си.

Същевременно зимните гуми влошават качествата си, след преминаване на същата граница. При по-високи температури, те се нагряват прекомерно, което ускорява износването им. Направени са от по-мек каучук, затова са неефективни при спиране през лятото.

Протекторът и шарката на гумите

Сезонните гуми се различават и по шарката на протектора. Протекторът на зимните гуми има повече и по-дълбоки канали (ламели). Това позволява по-добро сцепление в зимни условия, но намалява ефективността им при топло време.

Летните гуми не могат да се използват безкрайно.

DOT-ът на летните гуми е от съществено значение. Ако те са на повече от 6 години, време е да ги смените с нови, независимо от дълбочината на грайфера. След 5-тата година, свойствата на каучука се променят, повърхностният слой се изтрива и сцеплението намалява значително.

При пролетните дъждове, износените гуми са подложени на много по-голям риск от аквапланинг, при което автомобилът може да стане напълно неуправляем.

Какво е важно при монтажа на летните гуми?

Проверете състоянието на гумите

Ако летните гуми, които ще слагате не са нови, проверете дълбочината на протектора. Тя трябва да е поне 3 мм, макар според Закона да е 1,6 мм. Това е крайно недостатъчна, особено при мокра пътна настилка. Преди монтажа проверете гумите за повреди по страницата или протектора. Ако имате съмнения, посетете сервиза.

Балансирайте гумите

След като гумите се монтират, е много важно и да бъдат балансирани. Лошото балансиране на гумите се отразява върху окачването на автомобила. Появява се т.н. дърпане в страни и неравномерно износване на гумите, което налага преждевременната им смяна.

Налягането в гумите

С времето налягането в гумите намалява, поради неизбежното изпускане на въздух през вентилите. Недостатъчното налягане допринася за влошаване на характеристики на гумата, като спирачен път и поведение в завой. Също така допълнително се увеличава съпротивлението при търкаляне, а от там и разхода на гориво.

Кога да сложите летните гуми?

Както казахме, щом средната денонощна температура премине границата от +7 градуса като дългосрочна прогноза, трябва да монтирате летните гуми. Все пак времето е относителна величина, особено в началото на пролетта, поради което става трудно да се поставят по-точни рамки. Най-добре изчакайте, докато топлото време се задържи поне 2 седмици, за да намалите вероятността от временно завръщане на зимата. Това е от значение за Вашата безопасност.

Дори най-добрата нова зимна гума има много по-дълъг спирачен път при температури над 7 градуса, в сравнение с употребяваната лятна гума. Летните гуми обаче не могат да се използват безкрайно. Най-важното е грайфера на гумата да не е твърде малък.