Nokian

Nokian

Nokian Tyres е единственият производител на летни гуми и особено зимни гуми в света, който се фокусира върху нуждите на клиентите в северните пътни условия. Фирмата доставя иновативни гуми за леки автомобили, камиони и специални тежки машини, предимно в области със специални предизвикателства за гумата: сняг, гори и сурови условия на шофиране през различните сезони. Отдела за продуктово развитие на Nokian Tyres постоянно се стреми към устойчиви решения за безопасността и околната среда, като се взема в предвид целия жизнен цикъл на гумата. През 2012 г., Nokian Tyres има 4,039 служители, а нетните приходи от продажби са в размер на 1,612.4 млрд. евро. Акциите на Nokian Tyres се търгуват в NASDAQ OMX Helsinki.

Продажби и дистрибуция:
Продуктите на  Nokian се продават основно на пазарите за резервни части. Групата има свои собствени търговски компании в Швеция, Норвегия, Германия, Швейцария, Русия, Украйна, Казахстан, Чехия, САЩ и Беларус. В други страни продажбите се ръководят от вносители въз основа на ограничен подход или търговия с една марка. Като член на групата на Nokian Tyres, веригата за гуми Vianor оперира като търговец на едро и търговец на дребно на основните пазари на Nokian Tyres. Други дистрибутори имат дългосрочни партньорства и са лоялни в изграждането и позиционирането на бранда Nokian на техните пазари. Важни групи клиенти са и крайните потребители на гуми и производителите на оригинално оборудване, които са ангажирани със сътрудничество с Nokian Tyres за дългосрочно развитие на продуктите.

Производство:
Основните продукти се произвеждат в заводите Nokia, Финландия и в Всеволожск, Русия. Някои продукти се произвеждат от производители извън договор в заводите, където нивото на качество съответства на високите стандарти на Nokian Tyres.

История:
Nokian Tyres Plc е основана през 1988 г. и е листвана на Хелзинската фондова борса в през 1995 г.. Корените на компанията могат да се проследят чак до 1898 г., когато Suomen Gummitehdas Oy, или Финландската фабрика за гуми, е основана. Производството на автомобилни гуми започва през 1932 г., а първата в света зимна гума е бил произведена през 1934. Най-известната марка на компанията, гумите Nokian Hakkapeliitta,  стартират през 1936 година.