Pirelli

Pirelli

Pirelli & C. SpA е мултинационална компания, базирана в Милано, Италия, листвана на Миланската фондова борса от 1922 г.. Компанията, която е петия по големина производител на гуми в света след Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental, присъства в над 160 страни, има 22 производствени центрове по целия свят и мрежа от около 10 000 дистрибутори и търговци на дребно.

Pirelli е спонсор на различни спортни състезания от 1907 г. насам и в момента е изключителен доставчик на гуми за шампионата Формула 1 за периода 2011-2018 г. и за Свотовния супербайк шампионат на FIM.

Въпреки, че производството на гуми представлява 99% от приходите на Pirelli,  компанията също стартира модния проект PZero, марка високотехнологични спортни облекла, и работи в областта на възобновяемата енергия и устойчивата мобилност чрез Pirelli Prodotti e Servizi per l’Ambiente.

Основана в Милано през 1872 г. от Джовани Батиста Пирели, Pirelli първоначално специализирана производство на каучук и деривативни на него процеси, а компанията първоначално произвежда апарати за гмуркане.

Впоследствие, през 1905 г., компанията е реорганизирана, като от нея е извадено  производството на автомобилни и др. Гуми, вкл. на летни гуми, зимни гуми, а по-късно и на всесезонни гуми. На практика дейността на Pirelli все още е съсредоточена главно върху производството на гуми и кабели (електрически и телекомуникационни). През 2005 г. Pirelli продават своят кабелен бизнес на Goldman Sachs, която променя името на новата група на Prysmian.

През 1950-те години, Алберто Пирели поръчва изграждането на известния милански небостъргач в същия район, в която се помещава първата фабрика на Pirelli през 20ти век.

През 1974 г. Pirelli изобретява "широката радиална гума" по поръчка на състезателния рали отбор на Lancia. Те искат гума, която да е достатъчно здрава, за да издържи на силата на новата тогава Lancia Stratos. По това време, състезателните гуми са или сликове, направени с диагонални платове (много широки гуми с намалена височина на страничния борд), или радиални гуми, които са твърде тесни, за да издържат на силата на Stratos и не осигуряват достатъчно сцепление. И двете са неизползваеми за Lancia Stratos, като радиалните се разрушавали в рамките на 10 км, а сликовете били много корави. През 1975 г. Pirelli създава широка гума с намалена височина на страничната стена като слик, но с радиална структура.

Впоследствие, Porsche започва използване на същите гуми в всепризнатото Porsche 911 Turbo. Днес, широките гуми са все още стандарт при спортните и състезателните автомобили в Европа.