Подробен наръчник за мотоциклетните гуми

Независимо дали карате спортен мотор или с Harley, машина за приключения или скутер, вие имате нужда от гуми. И независимо дали се учите или сте опитен мотоциклетист, гумите могат да изглеждат нещо като мистерия - колко дълго трябва да издържат, стават ли твърди, при какви налягания би трябвало да ги кате, каква е минималната дълбочина на протектора? Затова потърсихме мнението на Греъм Митчъм, експерт по гумите на Cambrian Tires и маркетинг мениджър на Continental Motorcycle UK за тайните на мото гумите ...

Как да избера най-добрите мото гуми?

Изглежда очевидно, но най-важното е, гумата да е правилният размер за вашия мотоциклет с правилните индекси за скорост и товароносимост. След това, бъдете честни със себе си и изберете гума, препоръчана от производителите, която да отговаря на вашите нужди.
Добър пример за това са спортните гуми - много хора мислят, че трябва да купят гумата с най-добро сцепление, която могат да си позволят, но освен ако не се качвате редовно на пистата, няма да достигне до подходящата температура, така че на праткика няма да получите представянето, което би ви осигурило една по фокусирана към пътя гума и можете да пожертвате и безопасността при влажни условия.
Издръжливостта, ефективността, способностите за всякакви метеорологични условия, вида пътища, по които карате, багажът, който взимате, дали носите седло за втори ездач и дори климатът, в който ще се движите, трябва да бъдат взети под внимание; няма най-добра всестранна гума, а в последните няколко години технологията се е променила до такава степен, че можете да очаквате добро сцепление на мокро и сухо, както и по-дълъг живот от голяма част от днешните шосейни гуми.
Мото гуми

Кое е това, което прави една гума добра за различни условия, като сухо време, дъжд, сняг и т.н.?

Дизайнът на една прилична мото гума касае най-вече нейната конструкция, състав и шарка на протектора. Напредъкът в използваните материали се е развил драстично, като новите елементи предлагани от производителите дават множество възможности както за дизайн на каркаса, така и за сложни варианти в смесите. Традиционният баланс на твърдите смеси за пробег и меките смеси за сцепление е модифициран чрез допълнителни елементи, които карат гумата да се държи по много различни начини.
Дизайнът на протектора е изключително важен за водния клирънс, като същевременно позволява движение, което помага да се генерира топлина в гумата и да се подобри представянето.

Какво наистина има значение при гледането на шарките на протектора?

Ефективния воден клирънс на една шосейна гума, разбира се, както и генерирането на топлина. При приключенските, ендуро, мотокрос и други офроуд гуми сцеплението върху хлъзгави повърхности е важно, но също така и трайността и очистването от калта - няма полза да имаш колело с блокчета, ако се задръства с кал. Но освен това дизайнерите на гуми може да се наложи да вземат предвид как могат да направят гума, която може да намали мощността, без да се разкъсва твърде много повърхността.
Докато гумите с блокчета са тенденция при много традиционни мотори в момента, бъдете внимателни, за да не компрометирате сцеплението с пътя, ако карате на асфалт - по-екстремните гуми не само ще намалят сцеплението с твърди повърхности, а също така предлагат много по-некомфортно пътуване.

Какво означава написаното върху страницата на моята гума?

На тази снимка е гума в размер 180/55 ZR17 (73W), което означава, че тя е широка 180 мм, а височината на профила е 55% от тази, така че е 99 мм. Цифрата 17 се отнася до размера на джантата - 17 инча - докато 71W са индексите за товароносимост и скорост; 365 кг и 168 мили/ч (270 км/ч). Тъй като индексът е в скоби, това означава, че гумата има скорост над цифрата, а ако няма скоби, това означава, че индексът дава максималната стойност. "M/C" просто означава, че гумата е предназначена за използване на мотоциклет. Можете също така да видите посоката на въртене - ако това е обърната наобратно, вашият мотор ще се провали на теста за техническа изправност.
Максималното натоварване тук е 365kg – т.е. най-голямото тегло, което гумата може да поеме при стандартно налягане – в този случай 42psi. Това не е обезателно необходимото налягане, препоръчвано за вашия мотор, така че проверете упътването на потребителя или използвайте инструкциите за монтаж на гуми на производителя.
Този кръг показва, че гумата е хомологирана за употреба в Европа, като цифрата показва страната, в която е направено одобрението - в случая Холандия.

Как да разбера колко са стари гумите ми?

Производствената дата на всяка гума, произведена от 2000 г. насам, може да бъде намерена на една от страничните стени в края на "DOT" кода (Министерство на транспорта). Последните четири цифри - обикновено след други букви и цифри - показват датата на производство.
Първите две са седмицата, в която е направена, а последните - годината. Така че тази гума е направена в 9-тата седмица на 2017.
Гумите имаха трицифрен код за дата, тъй като се смяташе, че няма да се използват повече от десетилетие. За съжаление е много трудно да се каже дали каучукът на един мотор, който купувате през 2005 г. с код 327, е направен в 32-та седмица на 1997 г. или в 32-та седмица на 1987 г. Просто знаете, че една гума с трицифрен код сега е вече твърде стара.

Мога ли да карам с вътрешни гуми в безкамерна гума?

Да, но си струва да проверите дали няма разлепени етикети от вътрешната страна на гумата, което да причини проблем с вътрешната гума.

Карането с вътрешна гума намалява ли скоростта на гумата ми?

Добавянето на вътрешна гума няма ефект върху скоростта на външната гума до максимална скорост от 210 км/ч, след което гумата обикновено се оценява при следващата скорост надолу.

Каква е разликата между камерни и безкамерни гуми?

Просто казано, един слой материал от вътрешната страна на каркаса на гумата.
Всички материали, използвани в гумата касаят представянето - баланса на сцеплението, гъвкавостта и издръжливост. Може да се изненадате да чуете, че идеалния каучуков микс е всъщност порестия, така че бавно ще изпуска въздух. В миналото това беше преодоляно чрез поставянето на вътрешна гума с напълно различна каучукова смес, която да задържа въздуха много по-добре и да оказва слаб ефект върху цялостното представяне на гумата.
Най-големият проблем при този проект е, че ако претърпи спукване, камерната гума ще изгуби внезапно целия си въздух, който обикновено ще излезе бързо през спиците на колелото. Бързото спадане на налягането в гумата във всяко превозно средство не е желателно, особено при пътуване с висока скорост.
Създадена основно с оглед на безопасността, безкамерната гума е конструирана чрез вземане на част от материал за вътрешна гума и създаване на единичен непрекъснат слой от вътрешната страна на корпуса на гумата, което намалява и теглото й.
Разбира се, една безкамерна гума също може да бъде пробита, но пробождащия предмет обикновено остава залепен за протектора и гумата изпуска бавно, давайки на ездача възможност да намали. В същото време, летите джанти означават, че спиците вече не са необходими, така че цялото колело е запечатано.
Сега, вместо да се произвеждат камерни и безкамерни гуми в един и същ размер, повечето компании правят само безкамерни и препоръчват да бъдат монтирани вътрешни гуми, ако е необходимо. Недостатъкът на това е, че добавя допълнително тегло към колелото, което може да доведе до повече генериране на топлина, което в крайна сметка означава по-бързо износване на гумата.
Ако на една гума пише, че е "камерна", тогава тя няма да има безкамерна подплата, така че няма да задържа въздух и следователно трябва да бъде оборудвана с вътрешна гума.

Защо гумите са толкова хлъзгави, когато са нови?

Финалната част от производството на една гума е процесът на втвърдяване - каркаса, съдържащ всички компонентни материали, обикновено се поставя в много гореща матрица и се втвърдява под високо налягане за около тридесет минути. За да се подпомогне отстраняването на втвърдената гума от нейната форма, може да се приложи малко количество освобождаващ агент преди началото на процеса. Тънък остатък от него остава на повърхността на гумата, което води до предупрежденията за изтъркване на новия каучук.
Traction Skin
Някои производители са заобиколили този процес сега, а Continental например разработи уникален начин за модифициране на матриците за премиални гуми, премахвайки нуждата от всякакви агенти за освобождаване от матриците; покритието е леко грапаво и осигурява незабавно сцепление, когато гумата се използва за първи път - това се нарича "Traction Skin".
Новата гума винаги ще се усеща значително по-различно от старата износена гума, така че все пак препоръчваме да карате внимателно в началото, увеличавайки постепенно скоростта и ъгъла на наклона с времето.

Каква е минималната дълбочина на протектора на мото гумите?

Нормалната разрешена дълбочина на протектора за мотоциклети, мотопеди и скутери над 50cc във Великобритания е 1мм на три четвърти от ширината на шарката на протектора и с видимо оставащ протектор на оставащата четвърт. В този момент обаче способността на вашата гума да разпръсква вода ще бъде ограничена и тя ще бъде далеч от най-доброто си представяне на сухо.
За всичко под 50 куб.см, законът просто гласи, че трябва да можете да видите оригиналната шарка на протектора по дължината/ширината цялата гума.
/следва продължение.../