Uniroyal

Uniroyal
Uniroyal е марка белгийски гуми от портфолиото на Continental, чиято основна експертиза в продължение на последните 30 години е в производството на гуми за дъжд.
 
Стартирала като малка работилница за каучукови изделия в Лиеж, Белгия, компанията  Uniroyal се превръща в един от основните играчи на пазара, произвеждащ повече от 30 000 гуми дневно, със отпечатан върху гумата символ на чадър, отличителен знак на гумите за дъжд.
 
Водещата позиция на компанията в сектора на гумите за дъжд е доказана чрез широк кръг от независими тестове. Това оправдава девиза на компанията, който гласи: "Uniroyal – гуми за дъжд", и нейната водеща позиция в цяла Европа.

Ключови дати в историята на компанията:
1868: Оскар Енглеберт стартира бизнес за каучукови изделия в Лиеж.

1894: Енглеберт започва да експериментира първоначално с гуми за велосипеди и за превозни средства за конни състезания.
1898: Енглеберт започва да произвежда гуми за велосипеди и автомобили, превръщайки се в първата компания за гуми в страните от Бенелюкс и една от първите в Европа.

1925: Открита е нова фабрика в Лиеж разположена на площ от 5-хектара. Служителите стават 3,500 души и започва производство на формовани гуми.
1926 г.: експортни дейности се увеличават. Енглеберт вече е сред петте най-големи европейски каучукови компании.

1929: Започва дейност фабриката в Аахен и производството на гуми за велосипеди, камиони и автомобили се разширява поетапно.
1936: Открива се нов завод за гуми в бившата фабрика за коприна в Клаирокс-ле-Компиен (Франция).

1937: Производството на гуми в Аахен удря един милион.
1956: На 5 април, се изтъркулва четири милионната гума от завода в Аахен.

1958: Енглеберт прави съвместно предприятие със силна американската компания, която става член на световната корпорация Uniroyal: един от трите най-големи производители на гуми в света. Компанията О. Englebert Fils Co.GmbH става Uniroyal Englebert Deutschland AG.

1963: Енглеберт търгува под името Uniroyal-Englebert.
1964: Компанията продължава да расте: Построен е нов завод в Херстал, Белгия.

1967: Фирмата преминава през последна промяна в името: наричайки се просто Uniroyal.
1969: списание "Auto, Motor und Sport" коронясва първата гума за дъжд на компанията, Rallye 180, като общ победител в тестовете. Rallye 180 е първата гума на Uniroyal, която носят символа чадър.

1979: Интеграция на европейската част на Uniroyal Corporation в Continental Corporation.
1987: Opel обявява Uniroyal Englebert Reifen GmbH като доставчик на годината за 1986.