DOT: ЕГН-то на вашите гуми, а ние сме А-отборът на младежите

DOT:  ЕГН-то на вашите гуми, а ние сме А-отборът на младежите

Знаете ли, че и гумите имат свое ЕГН? То е изписано на всяка една и дава специфична информация. ЕГН-то им се нарича DOT. DOT е съкращение от английски и означава Министерство на транспорта. Именно Department of Transportation на Съединените Американски Щати задължава всички световни производители да обозначат гумите си така, че клиентът винаги да знае къде, от какво и кога е произведена неговата гума.

DOT е до 13-знакова комбинация от цифри и латински букви. Първата група от тях показва мястото на производство. Следват размерите и типа на гумата, а последните четири цифри са точно това, което ви трябва най-много. Те определят в коя седмица на коя година е произведена гумата.  Пример: 1315 (тринадесета седмица на 2015 година)   

Имайте предвид и това, че DOT дава информация единствено и само за годината на производство на вашите гуми, а не за тяхната реална възраст. Стареенето им започва с монтажа върху джантата. Ако живеете край море или в много слънчево място, знайте, че крайбрежният климат и слънчевата светлина ускоряват състаряването. Подобно влияние оказват и пониженото налягане в гумата, както  и неправилното съхранение. Тестовете сочат, че 1 година съхранение е равна на 3 седмици употреба. За правилното съхранение на гумите сме подготвили друг материал, който може да видите в нашия БЛОГ.

Съвет: Сменяйте гумите си 10 години след датата на производство, дори и да не са износени. На петата година от датата на производство направете проверка за степен на износване, а налягането им следете всеки месец.

Какво предлагаме ние? Политиката на МАРГЕЛ-М е да поддържа нов DOT на всички марки гуми. Тя е част от грижата за качеството и сигурността на вашата кола. Палете автомобила и елате, за да се убедите на място. Нали някъде беше казано: Проверката е висша форма на доверието. 

Научете повече за DOT на гумите